Stofportret Adrian Borland

In opdracht gemaakt voor een grote fan, dit stofportret van Adrian Borland met zijn (linkshandige) gitaar: “Adrian Borland was een Engelse zanger, fenomenaal gitarist en uniek songwriter en was aanvankelijk vooral bekend als zanger gitarist van the Sound. Daarna(ast) heeft hij ook veel solowerk uitgebracht; prachtige nummers die zijn worsteling verbeelden in een leven met een zogenaamde geestelijke ziekte, waartegen de voorgeschreven medicatie de worsteling met zichzelf, maar tegelijkertijd zijn creativiteit, zo zwaar onderdrukten. ‘Behandeling’ door medicatie werd niet zijn weg. Het prachtige aan het werk van Adrian Borland, is dat zijn werk zich niet zozeer naar buiten richt (wat is mij aangedaan…), maar dat hij zichzelf, in al zijn kwetsbaarheid, weet te tonen. Hij strijdt met de processen in zichzelf, die luisteraars mogelijk herkennen, maar waar de luisteraar een ‘vaste baan’ heeft, opgaat in vriendschappen, sport, plezier en omgaan met gelijkgestemden, ging zijn weg daar dwars tegenin. Hij kon zichzelf niet toestaan binnen enige (buiten)structuur te passen. Hij paste alleen in zijn muziek en zijn teksten, die wij prachtig vinden omdat ze ons diep raken, maar niet zó diep dat we hem erin kunnen volgen. Geplaagd door zijn echtheid en eerlijkheid naar zichzelf (waarin hij zichzelf natuurlijk alleen maar kon kwijtraken (!) maakte hij in 1999 een eind aan zijn leven (en dat van die ‘vreendeling in zijn ziel’). Hij werd 41 jaar oud” .

Originele foto
Papadoekie-Stofportret-AdrianBorland
Stofportret Adrian Borland

Dit stofportret is gemaakt in vijf kleuren formaat 50x65cm . Met dank aan Jean-Paul van Mierlo voor de foto en zijn passie het werk van Adrian Borland nieuw bezield leven in te blazen.

3 antwoorden op “Stofportret Adrian Borland”

  1. Prachtig gedaan Margriet, en mooi om zo meer te weten te komen over deze artiest. Een mooi eerbetoon en mooi kunstwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *