de Grote Jager

Vandaag hebben wij afscheid genomen van onze vader in het bos bij de Bilt, waar hij vroeger op zondag met ons ging wandelen. Op deze wat sombere regenachtige dag scheen toch even de zon voor ons. Al lopend vonden we al snel de goede plek.

Deze hemelstok heb ik samen met mijn zoon Vincent gemaakt. Ter ere van de Grote Jager, zoals wij, mijn zus Annemieke en ik, pa vroeger noemden. Mijn zus was de middeljager en ik de kleine jager. Ik liep als kind vaak met een stok waaraan ik van allerhande gevonden attributen hing. Een kastanje gaf ik aan pa omdat die zou helpen tegen ischias in zijn been. Nog steeds heb ik een kistje met stenen, schelpen en veren uit die tijd. Deze hemelstok is uitgedost met touw en veren, kastanje, stenen, schelpen en andere voorwerpen uit de natuur en een vaandel gemaakt van een overhemd van mijn vader en een knoop van mijn moeder. Om hem uitgeleide te doen en als laatste groet.

Na afloop nog een extra ‘asronde’ gelopen. Toen begon het zachtjes te regenen.

Dag Grote Jager. Vaarwel.

Een as-schilderij

Dit as-schilderij van Monique is gemaakt als cadeau voor Peet in nagedachtenis aan het overlijden van zijn zus Monique. Het is gemaakt met een deel van haar as en een schilderij op papier, door haar gemaakt. Ook kleding in verwerkt, waaronder wat leer van hun beider jassen.

Het schilderij verbeeldt de dood na een worsteling en verscheuring in het leven. Het komen tot groei en ontplooiing via het lijden werd Monique ontnomen door de verstikkende benauwdheid van haar (gedwongen) gesloten opname in de psychiatrie en het niet kunnen verwerken van haar trauma’s (o.a. incest). Door de verwerking van haar as in het schilderij komt zij nu alsnog tot leven en wordt zij tot transformatie geholpen door een geschetste verrijzenis uit het aardse lijden.

De muzikale sjaal

In nagedachtenis aan Bart heb ik deze muzikale sjaal gemaakt voor Peet. Bart en Peet zijn beide getalenteerd muzikant/zanger en zij maakten ook graag samen muziek. In de sjaal zijn overhemden en knoopjes verwerkt van Bart.

Sjaal gemaakt voor Peet met overhemden van zijn overleden broer Bart
Peet met de sjaal