De metamorfose van de geest

Papadoekie-Portret-Potlood-Houtskool-Pastelkrijt-Pencildrawing-Portrait
Portret in potlood, houtskool en pastelkrijt

“Dirk Bontes identificeert zichzelf als wetenschapper en als schrijver . De opleidingen die hij volgde zijn meestal slechts half voltooid. Hij won enkele wedstrijden in de fantastische genres, maar schrijft vooral over zijn wetenschappelijke ontdekkingen en inzichten op diverse gebieden. Daarnaast doet hij aan droomduiding.

Dit doek is een artistieke interpretatie van zijn visualisatie van een dramatische, schokkende, transformerende en metamorfoserende gebeurtenis toen hij negen jaar oud was, en waarover hij in diepe rouw werd gedompeld.

Hij beschouwt wat hem overkwam als één van de beste bewijzen voor het bestaan van een bovennatuurlijke macht, die niet dirigeert, maar faciliteert. Wensen worden vervuld, linksom of rechtsom, wanneer de gelegenheid zich voordoet – maar vaak ook alleen wanneer die wordt aangegrepen, is zijn conclusie. Zijn wens was uitzonderlijk en exorbitant: om over de macht te beschikken om de wereld ten goede te veranderen. En dat vergde een metamorfose: de rups moet sterven om de vlinder geboren te doen worden; melktanden moeten verloren gaan, opdat een volwassen gebitselement zich kan manifesteren. Het ene einde van de wip kan alleen zijn hoogste punt bereiken wanneer de wip uit balans geraakt. Zijn lot sloeg genadeloos toe. Met dat lot, met het lot, met ons lot, moeten we tevreden zijn en er ons niet tegen teweerstellen, meent hij. Roei met de riemen die je hebt. Ga door de deuren die voor jou openstaan. Groei naar het licht van de zon die voor jou schijnt.

Zijn metamorfose stelt hem in staat om dieper dan de oppervlakte te kijken. Hij is niet gebonden aan paradigma’s, maar verschuift ze. Hij heeft continu originele ideeën en inzichten”.

Papadoekie-Stofdoek=Wandkleed-Metamorfose-Geest-Aarde-Slang
Wandkleed Metamorfose van de geest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *